DETAIL - Miroslav Žitný | Doplňky pro modelové železnice N, H0, TT

DETAIL
CZEN
Nástroje: Vytisknout

Odešel Jaroslav Schwarz

Rubrika:Firma
Vydáno:28.09.2010

Jaroslav Schwarz

(18. května 1954 - 30. srpna 2010)

https://detail.vyrobce.cz/obrazky/clanky/16_jschwarz1.jpg

Oznamujeme všem spolupracovníkům, kolegům, zákazníkům a příznivcům železničního modelářství velmi smutnou zprávu, že nás dne 30. srpna 2010 opustil ve věku 56 let dlouholetý spolupracovník a kolega, pan Jaroslav Schwarz.

Těžištěm jeho činnosti bylo především uplatňování elektroniky a nových vizí a postupů v našem oboru. Zabýval se dokonalým elektronickým osvětlením železničních vozů, individuálními návrhy napájení a ovládání modelových kolejišť pomocí elektroniky přesně podle potřeb jednotlivých modelářů. Řadě modelářů bylo známo jeho působení na železničně modelářské burze v Praze, kde dokázal všem zájemcům vždy ochotně a fundovaně poradit. Jeho rady byly vždycky prodchnuty nejen jeho příslovečným humorem a nadsázkou, ale především optimismem a vírou, že se všechny dočasné nedostatky a zádrhely podaří nakonec úspěšně vyřešit a vše bude nakonec perfektně fungovat. Tyto modelářské zádrhely dokázal řešit s lehkostí - pozorně vyslechl, oč se jedná, položil několik upřesňujících otázek a za chvíli již sdělil modeláři svůj návrh řešení.

Asi nejznámějším Jardovým počinem v oblasti železničního modelářství byl projekt motorových vozů řady M 131.1 v modelové velikosti 1:120 (TT), ke kterým navrhl konstrukčně nový pojezd s kyvnými nápravami, umožňující lepší odběr proudu a jízdní vlastnosti, s bohatým zastoupením elektronických vychytávek. Bohužel, s Jardovým odchodem nebude s největší pravděpodobností uskutečněn dlouho připravovaný záměr na výrobu nové, ještě dokonalejší verze motorových vozů řady M 131.1 - tentokrát kromě velikosti TT nově i v měřítku 1:87 (H0).

Svůj pověstný humor a nadhled neopustil ani v poslední době, kdy statečně bojoval se zákeřnou nemocí. I přes všechny nesnáze se stále zabýval novými projekty a zajímal se o novinky v oboru. Pravidelně jezdil na burzy i setkání železničních modelářů, účastnil se také železničních nostalgických akcí, kde čerpal inspiraci pro modelářskou činnost. Zpráva o jeho úmrtí byla proto pro všechny přátele a kamarády velikým šokem, neboť většina z nich pevně věřila, že Jaroslav nakonec zákeřnou nemoc úspěšně přemůže. Realita je ovšem v tomto případě krutá, všechny naděje i společné plány do budoucna byly Jardovým nečekaným úmrtím nelítostně ukončeny.

Vize Jaroslava Schwarze v oblasti železničního modelářství byly nadčasové. Je nám velmi líto, že nejen o nich, ale i o Jaroslavovi samotném už musíme psát jenom v minulém času.Věnujme proto osobnosti Jaroslava Schwarze tichou vzpomínku na železničního modeláře tělem i duší a především ochotného a laskavého člověka, který si ji právem zaslouží.

Velký dík patří Bohumilu Šádkovi za zpracování článku.
Za firmu DETAIL Miroslav Žitný
https://detail.vyrobce.cz/obrazky/clanky/16_jschwarz2.jpg
pracovní porada
https://detail.vyrobce.cz/obrazky/clanky/16_jschwarz3.jpg
na výstavě e-day
https://detail.vyrobce.cz/obrazky/clanky/16_jschwarz4.jpg
vždy bylo veselo
Autor: DETAIL
Webmaster: Jakub Žitný
Generováno: 19.4.2024 17:04:09
TOPlist